Záliba v kostech


Přeložili Jiří Kobělka a Michal Švejda ~ Vydalo nakladatelství DOMINO v roce 2011 ~ 2. vyd. (1. e-vydání) počet stran: 388 ~ ISBN: 80-7303-626-3 ~ Forma: e-kniha ~ Edice: Lincoln Rhyme ~ Díl: 1

Žijete si svůj život, všímáte si vlastních věcí. Máte dobré a špatné dny. A pak Vám do života vstoupí Sběratel kostí a všechno Vám sebere... Váš život není nic... Amélie Sachsová, za pár hodin bývalá pochůzkářka, nachází mrtvolu muže. Zrůdnost této vraždy vyžaduje profesionála. A tím není nikdo jiný než Lincoln Rhyme, bývalý kriminalista, upoutaný na lůžku. Kdo vyhraje tento nerovný boj?

Jeffery Deaver Vás buď dokonale ohromí, nebo Vás navždy znechutí. Co mu upřít nelze, je ale dokonalá zápletka. Geniální představivost, která postupně ožívá na stránkách knihy. Propracovaná psychologie jednotlivých postav a napětí, které Vás provází po celou dobu čtení. 

Hrůzností jednotlivých vražd se hravě vyrovná severským autorům, kteří disponují podobnou představivostí. U některých scén zůstane čtenář dokonale bez dechu. Příběh je koncipován jako boj o čas. Čím rychleji se vyšetřovacímu týmu podaří rozklíčovat stopy a jednání pachatele, tím více obětí se podaří zachránit. Právě důkladnost detektivní práce, sestavování profilu a systematické uvažování dělá příběh o to cennější a staví tak obyčejný detektivní příběh na zcela jinou úroveň.

Sběratel kostí je opravdu mistrně propracovaný příběh, kterému nechybí ani dávka humoru a ironie. Hlavní postavy jsou doslova předurčeny k oblíbenosti. Lincoln Rhyme a Amélie Sachsová jsou jako noc a den a přitom jsou si v lecčems tak podobní. Rhymův způsob přemýšlení, analytické schopnosti, notná dávka ironie a protivnosti. Améliina statečnost, houževnatost a inteligence mu směle sekunduje. Pokud doplníme další osoby, které do příběhu zasahují, je to opravdu barvitá směsice charakterů, situací a dramatických scén.

Styl autora je velmi čtivý. Podává příběh ze všech rovin, takže čtenáři nejsou ochuzeni o žádný detail. Zároveň v něm není žádná zbytečná vata, která by plynulost děje jakkoliv narušovala. Dává čtenáři možnost zapojit svou vlastní představivost a rozuzlení si nechává až na samotný závěr.

Co dodat? Snad jen to, že Sběratel kostí je ukázkou mistrné práce, které z mého pohledu nelze nic vytknout. Jak je zmíněno v úvodu, je možné, že ne každý snese brutalitu a hrůznost jednotlivých činů, ale pravdou je, že příběh sám o sobě je dokonale propracovaný, bez hluchých míst, kdy by se mohl čtenář nudit a umí si udržet pozornost.

~

Sběratel kostí (vyšel v roce 1999) je prvním dílem série s Lincolnem Rhymem a Amélií Sachsovou. Zatím posledním (jedenáctým) dílem je Sběratel kůží, který vyšel v říjnu loňského roku.

Kniha se dočkala i filmového zpracování. Tato adaptace dostala na ČSFD 69%. S knižní předlohou se ale bohužel vůbec nemůže srovnávat. Ztvárnění jednotlivých postav i samotné Pokud jste viděli pouze film, ochudili jste se o hodně. ;)


Hodnocení: 95%


Za recenzní výtisk moc děkuji serveru PalmKnihy, kde si knihu také můžete koupit.



2 komentářů:

  1. Už se těším na ten Hořící drát! :) Deaver prostě umí! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Trochu závidím :) já než se dostanu k dalšímu dílu :) Ale je to mistr, to bez diskuse :))

      Vymazat

Díky všem za komentáře, postřehy a dojmy! :)

 

Spolupracuji s:

Spolupracuji s:
Internetové knihkupectví a nakladatelství

Severské detektivky

Knihy IDNES

Audioknihy

Instagram

Co nejčastěji lovíte:

FotoTerárníci

Twitter

Get In Touch

sarancatko19@gmail.com