Chudák holka, ta Pandora...


Překlad: Šárka Kadlecová ~ Vydal: IKAR ~ Datum vydání: 22. 10. 2014 Počet stran: 392 ~ 
Vazba: vázaná (recenzní výtisk brožovaný) ~ ISBN: 978-80-249-2589-9

Život si s člověkem občas pohrává... Nechá ho chvíli si myslet, že je všechno v pořádku a správně a pak stačí vteřina, jedno krátké zastavení, náhlé rozhodnutí a vše je jinak... Je lepší vědět nebo radši žít v "nevinné" nevědomosti?

Tři ženy... tři životy... Zdánlivě nemají nic moc společného... A přece, Velikonoční týden jim zatřese půdou pod nohama tak, jak se jim ani nesnilo... Nic už není tak, jak bylo předtím, než se otevřela pomyslná Pandořina skříňka...

Příběh o morálce, rozhodnutí, tajemstvích, která vyplouvají na povrch, a o vině v mnoha podobách, zasazený do australského prostředí střední vrstvy. Tak trochu Stepfordské paničky, jen v jiném kabátě. Alespoň tak se z počátku jeví. Postupně se odkrývají tajemství, která mají sílu hurikánu a hlavní hrdinky se dostávají doslova na hranu - jak udržet stávající klid a štěstí za každou cenu. Je to vůbec možné? A stojí to za to?

Příběh z počátku působí povrchně a zmateně. Autorka si umně pohrává s myšlenkovými pochody všech tří žen, přeskakuje z naléhavého a citově velmi náročného hloubání k naprosto banálním a triviálním pohnutkám, které je občas dost těžké sledovat. Různé situace předestírá ze všech pohledů - jak je postavy vnímají, prožívají a také nezvládají. Přeskakuje od jedné postavy k druhé. Je to sled myšlenek, který je občas velmi těžké chytit a udržet. Kromě toho má ale příběh jasnou dějovou linku, kdy se osudy hrdinek protnou a zjišťujeme tak, že to, co zdánlivě nemá "hlavu ani patu", do sebe zapadá jako jednotlivé dílky stavebnice...

Styl autorky přesně odráží jednotlivé postavy, které tak mezi řádky ožívají a stávají se skutečnými - se svými klady i zápory, bojem s vlastním svědomím i morálkou a náhledem na svět. Možná budete soucítit s vždy dokonalou a precizní Cecílií, trpět se smutnou vlídnou Rachel nebo sympatizovat s ostýchavou Tess. 

Realita příběhu je protkána útržky z historie, nebudete tak ochuzeni např. o problematiku berlínské zdi, což ze začátku působí podivně, ale jakmile se do čtení ponoříte, pochopíte, že to tam prostě patří.

Nečekejte jednoduchý příběh o odkrývání tajemství, tak prosté to není. Autorka před Vás předestírá citlivý a hluboký příběh tří žen, který jasně ukazuje, že svět ani lidé nejsou černobílí a těžko lze soudit všechno podle jednoho měřítka. Vstoupit do šedé zóny ale někdy není tak snadné a to nejen pro hrdinky této knihy. Morálka, svědomí, zdrženlivost a zodpovědnost za osudy jiných lidí - hezky to zní, ale kde jsou hranice pro dobré a špatné?

Osobně musím říct, že ač jsem s knihou měla ze začátku trochu problém, nakonec jsem příběhu úplně propadla. Autorka si mě omotala kolem prstu a nepustila, dokud jsem neotočila poslední stranu. (Mimochodem - bez jakýchkoliv spoilerů - poslední kapitola je prostě dokonalé završení.)

Jak byste se zachovali Vy, kdybyste našli Vám adresovaný dopis, 
ale směli byste ho otevřít až po smrti pisatele? 
Uložili byste ho zase zpátky do šuplíku nebo by Vás přemohla zvědavost?


Kniha vychází 22. 10. 2014 v nakladatelství IKAR.

Za recenzní výtisk děkuji Míše z Euromedia Group.

4 komentářů:

  1. Proč to děláš?! Teď si to chci taky přečíst :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :D to jsem ráda! až budeš mít čas, vrhni se na to! :)

      Vymazat
  2. Kniha si me hned ziskala svoji obalkou a napadem ... uz aby vysla :) doufam ze se mi to ale bude libit jelikoz nemam rada kdyz jsou pribehy bez hlavy a paty :D snad nezklame :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě nezklame :) je fakt, že mě taky zaujala už svou obálkou :))

      Vymazat

Díky všem za komentáře, postřehy a dojmy! :)

 

Spolupracuji s:

Spolupracuji s:
Internetové knihkupectví a nakladatelství

Severské detektivky

Knihy IDNES

Audioknihy

Instagram

Co nejčastěji lovíte:

FotoTerárníci

Twitter

Get In Touch

sarancatko19@gmail.com