Zab nebo budeš zabit...


Překlad: Zdík Dušek
Vydavatel: Fragment
Rok vydání: 2013 (2. vyd.)
Počet stran: 328
Vazba: brožovaná
ISBN: 978-80-253-2048-2



Jmenuji se Katniss Everdeenová a posílají mne zemřít.

       "V troskách bývalé Severní Ameriky se rozkládá země Panem s nablýskaným hlavním městem Kapitol a dvanácti okolními kraji. Kapitol jim vládne krutou a tvrdou rukou. Poslušnost si udržuje kláním Hunger games - zvrácenou televizní reality show, ve které každoročně jedna dívka a jeden chlapec z každého kraje nedobrovolně bojují o život. Vítězství znamená slávu a bohatství. Prohra znamená jistou smrt. Šestnáctiletá Katniss chce zachránit svou sestru, která byla vylosována, a nabídne svou účast dobrovolně. Dokáže přežít v divočině, když se všichni snaží o to, aby nespatřila další úsvit? Do hry o přežití se přidávají i lidskost a láska. Hunger games začínají..." (z přebalu knihy)

13 krajů se kdysi vzbouřilo proti krutému a nelítostnému Kapitolu. Jen dvanáct jich zůstalo. Ale na důkaz síly a vítězství hlavního města jsou každým rokem pořádány Hladové hry, kterých se povinně účastní dva splátci z každého kraje, vždy chlapec a dívka a ti platí za vzpouru svým životem…

V ušmouraném a popelavém dvanáctém kraji lidé přežívají, jak se dá… Katniss Everdeenová o tom ví své - sama se stará o svou malou sestřičku Prim a matku. Ač je jí jen šestnáct let, je samostatná, houževnatá a jen tak něco ji nerozhodí... Jenže se blíží den sklizně a to nikdy nevěstí nic dobrého… Spolu s Peetou Mellarkem, vybraným chlapcem za kraj se ocitají přímo ve smrtelném nebezpečí. Nejen že budou muset porazit dalších 22 splátců, ale nakonec se budou muset postavit i jeden druhému, protože vítěz... je jen jeden...

Pokud Vás ještě ještě Hunger games horečka nedostihla, tak se nechte pohltit, litovat nejspíš nebudete. Příběh Katniss a dalších hrdinů, protkaný strachem, nejistotou, správnou dávkou vtipu, i chladnokrevné logiky a boje o přežití, Vás nebude nudit. Najdete v něm jen velmi málo hluchých míst. Dokáže napnout i dojmout, místy nebudete vědět, co je ještě pravda a v co Vás nutí věřit Kapitol. Prostě drama jak má být...

Katniss je jako správná hrdinka otrkaná životem, nehledejte v ní žádnou křehotinku, která bude pobíhat po lese a čekat, jak to dopadne. Nejen proto je sympatická její rozepře mezi tím, co ukazuje světu a co se děje v jejím nitru. Je chytrá, drsná a přece v něčem tak naivní.

Jako v každém správném akčním příběhu i tady najdete opravdu kvalitní protivníky - ať už  jsou to ti možná nedobrovolní, kteří Katniss ohrožují v aréně, tak i skutečný nepřítel, který se schovává za oponou, kde tahá za nitky a ovlivňuje veškeré dění v celé zemi - správná totalita, kde je vše postavené na hlavu (třeba takoví mírotvorci - ti Vás přímo dojmou k slzám) a obyčejní lidé se zdánlivě nemohou bránit. Mají hlad a mají strach o holý život. 

Kniha je psána jednoduše, nezahltí Vás spoustou nových fantastických slov, takže se během čtení neztratíte. Naopak se po přečtení poslední stránky přistihnete, že chcete víc. První díl trilogie Vás zavede do blízké budoucnosti, kde se pod rouškou otroctví skrývá mnohem víc, než si myslíte.

Knižní Hunger games se ke mně dostaly až poté, co jsem viděla film, ale nijak jsem ochuzena nebyla. Alespoň jsem si dovedla pořádně představit např. Cetkie, která je ve filmu ztvárněna dokonale nebo krásné kostýmy, které Cina pro Katniss připravil. Samozřejmě jinak knižní podoba vyhrává. :)

Nejraději bych dala knize 5 hvězdiček, ale počkám si na další díly, takže si nechám rezervu. :)


Za recenzní výtisk mnohokrát děkuji nakladatelství FRAGMENT.



Pokud Hunger Games ještě nemáte ve své knihovně, můžete si ji zakoupit ZDE.

Pokud se nemůžete rozhodnout, třeba Vás přesvědčí UKÁZKA z knihy.

A jak se Vám líbil první díl Hunger games? 

4 komentářů:

  1. To jsi udělala chybu, dle mě je první nejlepší :D Ale dvojka je taky dobrá! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To mi neříkej ani ve srandě... :( :D tak uvidím, no...

      Vymazat
  2. I pro mě je nejlepší první díl. :D Jsem zvědavá, co řekneš na další díly. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No holky... Vy mi fakt kazíte radost :D

      Vymazat

Díky všem za komentáře, postřehy a dojmy! :)

 

Spolupracuji s:

Spolupracuji s:
Internetové knihkupectví a nakladatelství

Severské detektivky

Knihy IDNES

Audioknihy

Instagram

Co nejčastěji lovíte:

FotoTerárníci

Twitter

Get In Touch

sarancatko19@gmail.com