Romeo a Julie trochu jinak...


Přeložila Dagmar Steidlová ~ Vydalo nakladatelství Fragment ~ v roce 2015 ~ 342 stran ~ Brožovaná vazba ~ ISBN 978-80-253-2349-6

První díl mafiánské fantasy trilogie je tak trochu jako příběh Romea a Julie. Jen přenesen na Sicílii a pod roušku tisíciletého tajemství dvou rodin, které spadají do rodu Arkádie. Krásné prostředí Sicílie, mafiánské klany a tradice, fantastické tajemství. Tak trochu jiná dystopie, která čtenáře odklání od upírů a post apokalyptických světů a vrhá je přímo do chřtánu Ezopových Bajek.

Alcantarové a Carnevarové - dva mafiánské klany na Sicílii, které proti sobě bojují, kam až paměť sahá. Není to ale jediná "tradice", která oba klany spojuje... Rosa Alcantara se vrací na Sicílii z New Yorku. Nutně potřebuje nový začátek. Už v letadle potkává Alessandra Carnevare. A že je to jen začátek, je víc než jasné.

Nezkrotná a nezávislá hlavní hrdinka, která se po hlavě vrhne proti proudu - klasický vzor fantasy ságy. Navíc je to dívka, která má pro strach uděláno a zkušenosti, které byste jí rozhodně nezáviděli. "Neokoukané" prostředí mafie v kombinaci se starověkou mytologií slibuje neotřelý a zajímavý příběh.

Autorův styl je poutavý. Ačkoliv chvíli trvá, než se děj patřičně "rozjede", zbytek knihy je plný akce a překvapivých zvratů. Sem tam se může zdát, že je toho na náctileté hrdiny trochu velké sousto. Ale vzhledem k jejich povaze a zařazení to není nic až tak překvapivého. Autor adekvátně popisuje okolí i vedlejší dějové linky. Se zápletkou si také poradil mistrně. Ač bylo mnohé tajemství vyzrazeno, připravil si dobrý můstek pro další díly a čtenáře tak udržuje v dostatečném napětí.

Tato fantasy je lehce uvěřitelná. Odehrává se v současnosti a v reálném prostředí. Prvky fantasy jsou tam vkládány nenásilně (i když první náznaky mohou působit trochu podivně). Souběžný střet reality a mafie a mytologického tajemství pomáhá udržovat napětí a spád. 

Nebyla by to řádná fantasy, kdyby nedošlo na lásku (nebo něco podobného). Je to sice trochu prvoplánové a očekávané, ale tak nějak to k tomu patří. Zakázaná láska, které osud ani blízcí nepřejí. Prostě tak trochu Romeo a Julie, jen o několik staletí později, s tíživým tajemstvím na krku.

Vzhledem ke všem současným dystopiím, upírským ságám (ať už jsou to ti krásní a obdivovaní na straně jedné a ti nechutní slintající netvorové na straně druhé) je kniha vcelku milé osvěžení. Uvidíme, jak se příběh bude vyvíjet dál.

Hodnocení: 70%



Za recenzní výtisk moc děkuji nakladatelství FRAGMENT, kde si knihu můžete rovnou koupit.


 Pokud Vás recenze zaujala, můžete si přečíst 


0 komentářů:

Okomentovat

Díky všem za komentáře, postřehy a dojmy! :)

 

Spolupracuji s:

Spolupracuji s:
Internetové knihkupectví a nakladatelství

Severské detektivky

Knihy IDNES

Audioknihy

Instagram

Co nejčastěji lovíte:

FotoTerárníci

Twitter

Get In Touch

sarancatko19@gmail.com