Magické Saeculum


Přeložila Vladana Hallová ~ Vydalo nakladatelství Fragment v roce 2014 ~ Počet stran: 478 ~ Vazba: brožovaná ~ ISBN: 978-80-253-2226-0

Když se hra tak trochu vymkne kontrole...

Když si hrajete na hrdiny, musíte počítat s tím, že se občas vyskytnou komplikace a někdo z účastníků se do hry zakousne příliš... Když se ale ocitnete daleko od civilizace, nemáte u sebe mobil a okolo Vás se šíří strach v podobě naplnění jisté kletby, jde opravdu do tuhého. Podobně to mají hrdinové Saecula - hry na hrdiny, která své hráče pošle do dalekého 14. století. Vše vypadá vcelku nevinně... Starodávná řeč, plnění úkolů... Na tom by nebylo nic divného, jenže když se hráči začnou jeden po druhém ztrácet, hra přestává být hrou... Alespoň v původním slova smyslu. 

V pořadí již druhý román německé autorky Ursuly Poznanski je plný napětí a zvratů. Děj graduje postupně. Zprvu nevinná dobrodružná hra se mění v čiré peklo na zemi. Pokud Vás kniha ze začátku moc nenadchne, určitě ji neodkládejte, to nejlepší najdete za polovinou. 

Povaze příběhu a zařazení do kategorie young adult plně odpovídá styl autorky. Pestrý slovník doplněný popisnými informace k dokreslení příběhu. Nic nepřebývá ani nechybí. Postavy jsou velmi barvité, něčím sympatické, něčím ne. Postav je celkem 13, což je vcelku slušný počet na jeden příběh. Ale pokud jste zvyklí na dystopie, kde se to nejrůznějšími postavami jen hemží, nebude Vám to dělat problémy. 

Příběh je podáván ze dvou pohledů - úzkoprsého Bastiana, který se zprvu zuby nehty drží rozumu a Iris, která ho v podstatě doplňuje tam, kde má Bastian mezery. Vývoj těchto dvou postav je velmi zajímavý. Ačkoliv to samé se dá říct i o příběhu samotném. Autorka udržuje čtenáře v příjemném napětí až do konce a rozuzlení je sympaticky nečekané, i když v průběhu čtení Vás napadne nejeden možný scénář.

S trochou kritiky lze říct, že Saeculum v mnohém připomíná Záhadu Blairwitch - mizí lidé, dějí se podivné náhody a při čtení člověka napadnou slova jako "absurdní" a "přitažené za vlasy". Na druhou stranu se autorka pokusila popsat, co s lidmi udělá strach a vlastní představivost, když rozum a chladné uvažování zmizí v nenávratnu. Co knize upsat nelze, jsou strašidelné chvilky, které dokážou znejistit i otrlé čtenáře YA. Působí totiž velmi reálně. Strach z neznámého je totiž v mnohém mnohem horší, než strach z mutantů budoucnosti.

V moři dystopických YA příběhů je Saeculum příjemnou výjimkou, která působí velmi svěže. Je postaveno na  reálném základu, proto je snadno uvěřitelné. Dobře propletená zápletka, ke které vede spousta napínavých nitek a správně postavené rozuzlení. Co víc si od příběhu přát.

Hodnocení: 80%


Za recenzní výtisk moc děkuji nakladatelství FRAGMENT.


0 komentářů:

Okomentovat

Díky všem za komentáře, postřehy a dojmy! :)

 

Spolupracuji s:

Spolupracuji s:
Internetové knihkupectví a nakladatelství

Severské detektivky

Knihy IDNES

Audioknihy

Instagram

Co nejčastěji lovíte:

FotoTerárníci

Twitter

Get In Touch

sarancatko19@gmail.com