Poslední dopis od tvé lásky


Poslední dopis od tvé lásky


Název originálu: The last letter from your lover
Autor: Jojo Moyesová
Překlad: Lucie Mikolajková 
Vydavatelství: Euromedia Group - Ikar
Rok vydání: 2013
Edice : Světový bestseller

Počet stran: 472, ISBN: 9788024923611 , vazba: pevná s přebalem


"Mimořádně silný příběh vášně, nevěry a ztráty z pera respektované britské autorky Jojo Moyesové, který získal v roce 2011 prestižní ocenění The Romantic Novel of the Year Award. Novinářka Elllie při pátrání v archivu narazí na půlstoletí starý dopis, v němž neznámý muž žádá svoji milenku, aby opustila manžela. Elllie příběh, skrývající se za dopisem, okamžitě zaujme – i ona sama má poměr se ženatým mužem. Rok 1960. Jennifer Stirlingová leží v nemocnici po vážné autonehodě a na nic si nepamatuje – na manžela, na své kamarády, ani na to, jaká byla ona sama. Když se však vrátí z nemocnice domů a najde tajný dopis, pomalu se začíná rozpomínat na milence, kvůli kterému byla kdysi ochotná riskovat úplně všechno." (Martinus.cz)


                                  

"Už tě nechci, nejezdi..."
(Muž ženě, telegram)

Ellie Haworthová pracuje jako redaktorka v časopise Nation a má tak trochu pech. Nadřízená Melissa jí šlape na paty a potácí se ve vztahu s ženatým mužem, který zřejmě nemá budoucnost. Neustále řeší smysl a význam jeho sms a hledá v nich něco, co tam nejspíš ani není. 
Chystá se nové číslo časopisu s tematikou 60. let a Ellie dostává nezajímavý úkol - zahrabat se do archivu a najít veškerou korespondenci, která s touto dobou souvisí.
Vypadá to beznadějně, až do chvíle, než najde rozlepenou obálku a v ní dopis: "Má nejdražší, jediná lásko... B." Žádná jména, adresa, nic, čeho by se dalo chytit. Jen P. O. Box. Hloubka citů a naléhavost slov na ni okamžitě zapůsobí. Kdo dopis psal a po kom tak moc toužil?
V roce 1960 se probudí Jennifer Stirlingová v nemocnici. Neví, kde je, ani co se děje a co hůř, neví, kdo je ona sama... Zjišťuje, že je vdaná a žije v luxusu, ale vše se jakoby ztrácí v mlze, ne a ne si vzpomenout... Pociťuje nejistotu, protože pro ostatní zřejmě najednou není sama sebou. Jenže kdo vlastně je? Při průzkumu domu zavadí rukou o knihu a najde dopis: "Moje nejdražší... B." Kdo je B.? Ona má milence? V době, jako byla tato, to bylo nemyslitelné, ona jako správná a spořádaná žena v domácnosti přece nemohla udělat něco tak opovrženíhodného. Ale na druhou stanu... Třeba je tohle ten kousek skládačky jejího života, který tak postrádá... Začne pátrat. Vzpomene si někdy?
Ellie se vrací do archivu, aby našla víc. Spolu s pracovníkem archivu Rorym najde ještě dva další dopisy, stejně tak srdceryvné, láskyplné a zoufalé. Tentokrát ale najde jméno - Jennifer. A rozhodne se nechat v P.O. Boxu vlastní vzkaz: "Milá Jennifer, omlouvám se, že Vám takhle vpadám do soukromí, ale našla jsem nějakou osobní korespondenci, která patří Vám a byla bych nesmírně ráda, kdybych Vám ji mohla vrátit...". Pár dní poté zazvoní telefon... Volá Jennifer...

Podaří se Ellie najít tajemného "B."?
A je Jennifer opravdu tou Jennifer, kterou hledá? 
Zvítězí láska nad nepřízní osudu?
A jak svou situaci vyřeší sama Ellie? 



"Promiň, ale musím se s tebou rozejít. 
Neber si to moc, není to tvoje vina. 
Dave říkal, že by to s tebou rád zkusil, kdybys chtěla. 
Ale nedělej to prosím tě, ptže to bych se s tebou musel pořád vídat."
(Muž ženě, textová zpráva)

Osobně

Milý, napínavý a romantický příběh plný silných okamžiků, protknutý reálnými slovy na rozloučenou. Tři dějové linky nejdřív působí poněkud zmateně, ale ve chvíli, kdy tomu přijdete na kloub nebudete vědět, která Vás baví víc. Pokud si rádi odpočinete u četby plné romantiky a tragických hrdinů, tak po této knize určitě sáhněte.

Pro mě osobně bylo velmi zajímavé porovnání vztahů současných se vztahy z 60. let, někdy opravdu neuvěřitelná poslední slova milenců na rozloučenou a "hrabání se" v archivu. Nalézt za starými dopisy zajímavý příběh - to by mě opravdu bavilo. :)





2 komentářů:

  1. Jo to by se mi taky líbilo hrabat se v archivu a nalézt nějaký takový poklad! Jinak o knize jsem už kdysi přemýšlela, ale recenze byly takové rozporuplné. Tak uvidím jestli se k ní někdy dostanu :)

    OdpovědětVymazat
  2. Bylo by to fajn, ale na druhou stranu, jak často by se povedlo najít nějakej super příběh.... :) Nedivím se, že jsou rozporuplné, sama jsem měla ze začátku pocit, že jsem výběrem sáhla vedle, ale když jí dáš šanci, není špatná :)

    OdpovědětVymazat

Díky všem za komentáře, postřehy a dojmy! :)

 

Spolupracuji s:

Spolupracuji s:
Internetové knihkupectví a nakladatelství

Severské detektivky

Knihy IDNES

Audioknihy

Instagram

Co nejčastěji lovíte:

FotoTerárníci

Twitter

Get In Touch

sarancatko19@gmail.com