Těžký život aristokrata?



Napsal Evžen Boček ~ Namluvila Veronika Kubařová  ~ Vydalo vydavatelství OneHotBook  ~ Délka trvání: 6:31:00 (29 kapitol)


Být aristokratem v 21. století není zrovna žádný med. František Antonín hrabě Kostka z Kostky se z poválečné emigrace vrací na rodný hrad. Udržet však hrad v provozu a stejně tak čest a postavení rodiny není tak jednoduché, jak by se mohlo zdát. Celá rodina se tak společně se zaměstnanci ocitá ve velmi kuriózních situacích, kdy se z hradu snaží vytvořit turisty vyhledávané místo, které by zaplatilo alespoň nezbytné výdaje. 

Kniha Evžena Bočka se stala nejhumornější knihou roku 2012 a získala tak prestižní ocenění Miroslava Švandrlíka. Jak je na tom její audio provedení, které vydalo vydavatelství OneHotBook?

Marie (toho jména již třetí) prožívá strastiplné peripetie stěhování z daleké Ameriky do Česka. Bydlení na hradě není zrovna ráj na zemi. Zima, chybějící vybavení, trochu spartánské podmínky k životu. K tomu přidejte skrblického otce, mírně excentrickou matku a velmi svérázné zaměstnance. Formou deníkových zápisků a dopisů nás seznamuje s děním na Kostce.

Příběh je v podstatě mozaikou jednotlivých událostí, které jsou spojeny s provozem hradu. Nejde ani tak o ponaučení nebo hlubší myšlenku, jako spíš o pobavení a odlehčení. Lehká ironie ruku v ruce s někdy až absurdními a vyhrocenými situacemi vytváří milý celek, který neurazí. Humor je stěžejním pojítkem. Občas je sice mírně nucený, na celkovém dojmu to ale neubírá. 

Samotné provedení audioknihy plně odpovídá předloze. Veronika Kubařová coby Marie III. Kostková  je v tomto případě trefou do černého. Její interpretace, vystihnutí potřebné atmosféry a samotný cit pro vyjádření nejistoty nebo ironie přesně sedí. Audioknize tak dodává spád, není to jen monotónní přednes, který po pár kapitolách přestanete vnímat. Hudební předěly mezi jednotlivými kapitolami jsou adekvátně dlouhé a odpovídají žánru. Jako byste se ocitly uprostřed grotesky. Zvuk je čistý, nic neruší klidný poslech.

Co do provedení i interpretace velmi dobře zpracovaná audiokniha, u které si posluchači zaručeně odpočinou. 

Hodnocení: 80%




Za audioknihu moc děkuji portálu Audiotéka.cz


0 komentářů:

Okomentovat

Díky všem za komentáře, postřehy a dojmy! :)

 

Spolupracuji s:

Spolupracuji s:
Internetové knihkupectví a nakladatelství

Severské detektivky

Knihy IDNES

Audioknihy

Instagram

Co nejčastěji lovíte:

FotoTerárníci

Twitter

Get In Touch

sarancatko19@gmail.com