A past se uzavírá...


Přeložil Jakub Kalina ~ Vydalo nakladatelství Fragment v roce 2015 ~ Počet stran 352 ~ Vazba brožovaná ~ ISBN 978-80-253-2054-9

Třetí díl trilogie Andrew Fukudy slibovala velkolepý závěr. Po prvním díle s názvem Lov jsme nabyli dojmu, že upíři jsou krvelačné bestie, které postrádají jakýkoliv šarm a je lépe držet se od nich co nejdál. V Kořisti nás autor přesvědčil o tom, že ani lidé na tom nejsou až tak dobře. Co přinesl díl poslední? Bohužel tak trochu zklamání...

Druhý díl byl dostatečně našlápnutý. Výborně rozehraná partička šachu, dalo by se říct. Poskytl spoustu otázek, které čekaly k zodpovězení. Závěr bohužel trochu pokulhává. Protože se Gen a jeho věrní přátelé opět ocitají mezi krvežíznivými upíry, vracíte se tak jako by ve smyčce zpět do Lovu, takže si oživíte jejich nechutné zvyky.

Co nelze autorovi upřít, je zápletka. Ačkoliv je závěr poněkud překombinovaný a možná nesplní očekávání. Emoční rozpoložení hrdinů je podáno velmi podrobně. Ale samotný děj utíká v některých momentech až příliš rychle. Některé velmi silné pasáže by si zasloužily trochu pozornosti. Ačkoliv se dá pochopit, že vzhledem ke komplexnosti na to prostor už nezbyl.

Důmyslné je rozdělení dějové linky na dva pohledy. Nesledujeme tak dění pouze Genovýma očima, do centra dění se totiž vrací Záře. A tím je příběh o něco zajímavější. Stejně jako propojení s minulostí a postupné rozplétání zápletky. Podobně jako v předchozích dílech autor odkazuje na morální a lidské hodnoty a smysl pro čest. Občas je velmi těžké zachovat se správně. Ale jak už to ve správných příbězích bývá, existuje také něco, co je silnější než chuť na lidskou krev.

Autor se nijak neodvrací od stylu promluvy jednotlivých osob. Jejich vývoj a chování se odvíjí společně s dějem. Kniha si drží standard celé trilogie. Jen celkově působí uspěchaně. Člověk si čtení moc nevychutná. Proto působí tak nějak zbrkle. Scény rychle přeskakují jedna na druhou a nedávají tak prostor pro čtenářovy emoce a vlastní vnímání a vstřebání získaných informací.

Celkově ale lze říct, že Andrew Fukuda umí psát a umí také zaujmout své čtenáře. Pokud Vás přestaly bavit příběhy s hrdiny ve stylu Edwarda Cullena, pak Vám ukáže, že to jde i jinak (a to přesně obráceně).

Hodnocení: 65%


Recenze předchozích dílů: LOV a Kořist


Moc děkuji nakladatelství Fragment za recenzní výtisk.






0 komentářů:

Okomentovat

Díky všem za komentáře, postřehy a dojmy! :)

 

Spolupracuji s:

Spolupracuji s:
Internetové knihkupectví a nakladatelství

Severské detektivky

Knihy IDNES

Audioknihy

Instagram

Co nejčastěji lovíte:

FotoTerárníci

Twitter

Get In Touch

sarancatko19@gmail.com