Přízraky číhají všude....



Přeložila Kateřina Krištůfková ~ Vydalo nakladatelství Kniha ZLÍN ~ Rok vydání: 2014 ~ Počet stran: 515 ~ Vazba: pevná s přebalem ~ ISBN: 978-80-7473-221-8


Velký knižní čtvrtek 2014 byl spojen s celou řadou knih. Pro fanoušky Jo Nesba a Harryho Holea byl ale spojen především s vydáním devátého dílu série o svérázném a sebedestrukčním policistovi. A fanoušků má tento pán opravdu hodně, protože se stal vítězem v žebříčku nejprodávanějších knih toho dne. A jak si vlastně stojí předposlední díl s velmi výmluvným názvem Přízrak?

Po třech letech se vracíme do norského hlavního města, zmítaného zločinem a prodejem drog. Stejně tak náš starý známý Harry Hole. Nevrací se ale proto, že by se mu stýskalo po starém životě nebo ho zastihl náhlý nával nostalgie. Tentokrát je důvod mnohem osobnější.

Pokud jste s Harry Holem vydrželi 8 dílů, pak ho nemusím nijak zvlášť představovat. Je to muž zmítající se na horské dráze svého života a boj s vlastními přízraky ne vždy zvládá s bravurou a pevnou vůlí. Ale tři roky v Hong Kongu mu prospěly. Do Osla se vrací jako střízlivý muž s lepší fyzičkou, než s jakou ho opouštěl. 

Oslo doslova vře.. Drogová mafie své obchody rozjela opravdu ve velkém... Jedna vražda ubohého feťáka by zapadla v nicotě zapomnění. Vrah je totiž více méně jasný, motiv jakbysmet... Kdyby se ale do případu nepřimotal právě Harry Hole. A protože by to nebyl on, kdyby nešel do vyšetřování po hlavě a nestrkal nos do věcí, do kterých mu nic není, dostává se velmi rychle do hledáčku největšího gangstera drogového podsvětí. Alespoň že neztrácí smysl pro humor a nadhled...



"Tady je Harry. Jaká je teď trestní sazba za hanobení lidských ostatků?"
"No, řekl bych tak čtyři až šest let."
"Jste ochotný to risknout?"


Temná a nevlídná zákoutí Osla, kam byste rozhodně zavítat nechtěli, oplétačky s mafií a vyvrcholení příběhu, které by nikoho nenapadlo. Prostě typická "holeovka"... Občas člověk musí přimhouřit oko, protože některé situace jsou mírně přiškrcené a vyhnané ad absurdum. Protože na jednoho člověka (i když je to jen literární postava) je tam dramatu až dost. Oproti jiným holeovkám je Přízrak založen hodně psychologicky. 

Ne, že by ostatní byly zaměřeny jen na chytání zločinců. Nesbo podává příběh komplexně a neochudí čtenáře o nic důležitého. V tomto případě je ale hodně prostoru ponecháno právě Harrymu. Ač o něm po osmi dílech víme už hodně, teprve v Přízraku se autor noří do jeho nitra. Vidíme tak Harryho z trochu jiného úhlu. A rozhodně to není nudná sonda do duše alkoholika. 

Břitký a chladný severský styl autora je doplněn notnou dávkou nostalgie, osudové ironie a chladného uvažování. Nechybí ani špetka typického suchého humoru, sarkasmu a napětí. Prostě kvalitní severská detektivka jak se patří. Ač se mohou zdát seveřané strozí v projevu emocí, umí je ale dokonale vyvolávat. Nesbo je navíc mistr udržení pozornosti. Nepustí Vás, dokud si nepřečtete poslední stránku a nezačnete se automaticky těšit na další díl.

Vzhledem k zápletce a hlavně k závěru lze říct, že se autor připravuje na své velké holeovské finále. A nenechá Vás na pochybách - poslední díl si rozhodně nenecháte ujít.

Hodnocení: 90%




0 komentářů:

Okomentovat

Díky všem za komentáře, postřehy a dojmy! :)

 

Spolupracuji s:

Spolupracuji s:
Internetové knihkupectví a nakladatelství

Severské detektivky

Knihy IDNES

Audioknihy

Instagram

Co nejčastěji lovíte:

FotoTerárníci

Twitter

Get In Touch

sarancatko19@gmail.com