Detektiv Michael Crow – Klauni


Vydalo nakladatelství Fragment v roce 2014 ~ Počet stran: 256 ~ Vazba: pevná bez přebalu ~ ISBN: 978-80-253-2093-8 

Klauni... Pro někoho roztomilí troubové s červeným nosem v barevných kalhotách... Pro někoho solidní zdroj nočních můr... Když se v New Yorku objeví první mrtvola s nalíčenými tvářemi, věřte, že v tomto případě rozhodně nejde o překvapení na dětské party, ale další  v sérii podivných vražd... Michael Crow je přidělen k dalšímu případu a psycholožka Anne Shawová mu statečně sekunduje... Jenže kdo přijde na řadu příště a proč vrah používá jako symbol právě klauna?

Správná detektivka jak vyšitá... Důkazy téměř žádné, motiv z počátku nejasný, vrah chytrý a smrt obětí nemilosrdná... Do případu se zapojuje i FBI, protože obětí začíná být čím dál tím víc... Z "obyčejného" vraha se stává sériový. Čeho se ale chytit? Oběti spojují společná školní léta a je možné, že další na seznamu je i Anne. Podaří se jim najít onoho zřejmě vyšinutého vraha bez ztráty dalšího člověka? A co Anne? Zůstane ušetřena nebo se vrah zaměří i na ni?

Vcelku zajímavý detektivní příběh s prvky thrilleru. Vyšetřování se točí hlavně okolo Crowa a Shawové. Je zajímavé střídání jejich dvou pohledů - jeden ryze detektivní, druhý psychologický. Do vyšetřování se navíc prolínají jejich osobní pocity a dojmy. Celkový obraz potom dotváří myšlenky vraha. Máte tak před sebou kompletní pohled na případ.

Děj ubíhá přiměřeně žánru. Co příběhu trochu chybí, je větší dávka napětí. Na otrlé čtenáře detektivek může působit nudně. Po pár indiciích vám také bude jasné, kdo je vrahem. Jeho odhalení je typické jak pro Kriminálku ... (doplňte si podle libosti). Od knihy bych možná čekala trochu víc. Ačkoliv následná konfrontace s vrahem vysvětluje vše, závěr příběhu tak trochu vyšumí do ztracena.

Druhý příběh je z jiného soudku. Michael Crow a Anne Shaw jsou postaveni před poněkud tajemnou a mysteriózní záhadu. Pro oba je to pole neorané, protože uvažují racionálně. Ale co když existuje i jiný svět než ten, na který jsme zvyklí. Dějově se vracíme daleko před Klauny, do doby, kdy se Michael s Anne seznámili. Řešení je přivede do Prahy, kde se své osobní záhadě snaží přijít na kloub.

Osobně si myslím, že Klauni jsou "lepším" příběhem. Ačkoliv druhému dodává na autentičnosti courání Prahou. Máte tak mnohem lepší představu a možnost se do hrdinů vcítit. V některých pasážích je to až úsměvné. Jen tematika tajemna, druhého světa a nedokončených záležitostí je probrána jakoby z rychlíku. Je jasné, že ačkoliv to je důvod cestování hrdinů právě do Prahy, pointa je daleko osobnější.

Autor píše svěže a jednoduše. Nezatěžuje děj zbytečnou vatou. Popis jednotlivých situací a myšlenkových pochodů nebrzdí děj, jen účelně doplňuje mezery a poskytuje vodítka. Kniha se čte dobře a dává čtenáři možnost zamyslet se nad svým chováním nebo i nevyřešenými záležitostmi. Záleží jen na konkrétním čtenáři, co se mu podaří v knize objevit. 

Ivan Hladík je český textař, scénárista, spisovatel a redaktor. Kromě toho píše též prózu. Detektiv Michael Crow - Klauni je je první prozaické dílo s prvky thrilleru. Bylo vydáno pod jeho pseudonymem Ian Dachs. (Zdroj: Wikipedia)

Hodnocení:68%


Za recenzní výtisk moc děkuji nakladatelství FRAGMENT.



Knihu si můžete koupit ZDE.

Ukázku si můžete přečíst TADY.

0 komentářů:

Okomentovat

Díky všem za komentáře, postřehy a dojmy! :)

 

Spolupracuji s:

Spolupracuji s:
Internetové knihkupectví a nakladatelství

Severské detektivky

Knihy IDNES

Audioknihy

Instagram

Co nejčastěji lovíte:

FotoTerárníci

Twitter

Get In Touch

sarancatko19@gmail.com