Uteč, nebo Tě sežere vlastní matka...


Přeložila Pavla Pacnerová ~ Vydalo nakladatelství Fortuna Libri ~ Rok vydání: 2014 ~ Počet stran: 328 ~ E-kniha ~ 978-80-7321-830-0


Představovali jste si někdy při sledování hororového filmu, co by bylo, kdyby se film stal skutečností? Upíři, chlupaté příšery nebo oživlé zombie útočí a zamořují svět... Jaké by to asi bylo? Takhle nějak se možná ptali i hrdinové knihy Jamie McGuire Červený vrch těsně předtím, než Zemi zaplavila pandemie zdánlivě podobná chřipce. Taková pandemie přece nemusí být nic tak strašného, že? Jenže pokud každý, kdo se nakazí, během chvíle zemře a stane se chodící "šourající" se mrtvolou, která Vás bude chtít sežrat, asi změníte názor.

Zápletka zní velmi jednoduše a nijak hluboce - zombie zaplavují svět, koušou a lidé utíkají a snaží se zachránit si holý život. Americká spisovatelka Jamie McGuire ale předvedla překvapivě mistrovský kousek. Vývoj je prostě vývoj. Jestli je dobrý nebo špatný, toť nejen filosofická otázka. Co když se ale někomu taková věc podaří? Nechat obživnout mrtvolu tak, jak se to povedlo Victoru Frankensteinovi v díle Mary Shelleyové?  Dokážeme čelit následkům takového "zázraku"?

Hrdinům tohoto příběhu se život změní doslova před očima. Rutinní běh dne naruší zprávy o rozšiřující se pandemii, která zachvacuje celý svět. A tak se běžný den změní v boj o život. Malicherné starosti pozbyly na důležitosti. Pandemie se šíří tak rychle, že počítají každou vteřinu bezpečí. Jenže jak zachránit sebe i své blízké? Jak si stanovit priority?

Příběh se točí kolem bezpečného místa - ranče Červený vrch, který je bokem od civilizace a zdá se být dokonalým útočištěm. K němu míří Scarlet, nebojácná matka dvou holčiček, Miranda, dívka, která by ráda překročila svůj stín a Nathan, kterému se boří manželství a snaží se chránit svou dceru. Všichni se snaží přežít a ani jeden z nich neví, co vlastně dělá... 

Dostanou se na Červený vrch? Podaří se jim přežít?

Banální zápletka? Máte už příšer až po krk? Nesuďte, dokud knihu neotevřete. Pravda je, že po přečtení anotace, může kniha působit povrchně, ale zdání klame. Po pár stránkách Vás lapí a nepustí Vás, dokud se nedostanete na stránku poslední. Strach, odhodlání, láska, touha, beznaděj - to je jen špetka z emocí, které Vás dostanou. Červený vrch je kniha, která je plná napětí od první kapitoly.

Jamie McGuire se pustila po trnité cestě. Příběhů o pochybných nestvůrách už tu bylo opravdu hodně a dejme tomu, že jeden čas jimi byl trh doslova přesycen, než se dostaly do pozadí a uvolnily místo apokalyptickým dystopiím. Pravdou je, že tyto dva žánry autorka v podstatě spojuje dohromady, ačkoliv se příběh neodehrává o sto let později. Vznikl tak dobře vykonstruovaný příběh, který pokládá nejen hrdinům knihy, ale i čtenářům velmi důležité otázky. Kde je hranice morálky a kdo vlastně může posoudit, co je dobré a špatné? Jak dlouho lze doufat a věřit, a kdy je třeba to vzdát? A je vůbec člověk schopen čelit hrůzám a neztratit zdravý rozum?

Protože je příběh veden jednou linií, avšak ze tří rozdílných pohledů, působí komplexně a dává čtenářům možnost vžít se do jednotlivých postav. Každá z nich vnímá situaci jinak, má za sebou jiné zkušenosti, má jiné závazky a povinnosti. O to je příběh zajímavější. Autorka se nesnaží o těžkopádná souvětí, naopak. Příběh vede velmi jednoduše. Dialogy hrdinů mnohdy vyvolávají úsměv, což se vzhledem k zápletce zdá podivné, ale patří to tam. 

Pokud se pro knihu rozhodnete, litovat nebudete. Má vše, co se od dobrého příběhu očekává, ať už se jeví jakkoliv lacině. Nabízí mnohem víc, než se na první pohled může zdát. I proto dávám knize 75%.


Knihu si můžete pořídit ZDE.
Za recenzní výtisk moc děkuji  portálu Knihy.idnes.cz.



 



0 komentářů:

Okomentovat

Díky všem za komentáře, postřehy a dojmy! :)

 

Spolupracuji s:

Spolupracuji s:
Internetové knihkupectví a nakladatelství

Severské detektivky

Knihy IDNES

Audioknihy

Instagram

Co nejčastěji lovíte:

FotoTerárníci

Twitter

Get In Touch

sarancatko19@gmail.com