Nejsou buchty jako buchty...


Vydalo nakladatelství Fragment ~ V roce 2014 ~ Počet stran: 159 ~ Vazba: pevná ~ ISBN: 978-80-253-2218-5


Kateřina Petrusová má za sebou již několik úspěšných knih jako je série Bavettovi, která se těší již třetímu dílu nebo loňský román S hlavou v oblacích (pejru). A letošní buchty? Pro mě velmi příjemné překvapení - oddychovka, ke které se budu rozhodně vracet.

Asi byste těžko hledali větší protiklady než dívku, která má tak moc ráda jídlo, že se na jednu stranu pyšně nazývá gastroholička a zároveň své tělo mučí v posilovně, aby si jídlo vůbec mohla dopřát a mladého muže, adrenalinového sportovce, který šplhá po ledovcích a na první pohled vypadá jako namachrovaný floutek.

Tyhle dva svede dohromady naprosto nevinná náhoda, ale právě takové náhody bývají mnohdy nejkrásnější...

Dlouho jsem hledala knihu, u které si opravdu odpočinu a vypnu svět kolem sebe. Knihu, kterou bych byla schopná přečíst za večer. Prostě se jen uvelebit v křesle, uvařit kotel čaje a relaxovat. A pak jsem ji našla... Možná tam, kde jsem ji ani nečekala. Pro ty, co Kateřinu Petrusovou znají a četli její knihy, to zřejmě až takové překvapení není. Mně k tomu zjištění dopomohlo 159 stran smíchu, úsměvů i slz. A stálo to za to.

Hlavní hrdinka Klára Novotná je prostě a jednoduše ztřeštěná. Tak nějak kouzelným způsobem. Trapasy jí nejsou cizí, ráda a požitkářsky jí a vaří a jako každá žena se tak trochu vyžívá v sebepodceňování. Matouš Kopřiva je naopak veselá nezřízená střela, dobrosrdečnost sama a zdá se, že ho nic nerozhází. Když se tihle dva spojí dohromady, je to záruka veselých chvilek a úsměvných momentů, které Vám rozhodně zvednou náladu.

Nečekejte těžce a filosoficky náročně napsaný text. Naopak je to příjemné lehké čtení složené především z myšlenkových pochodů Kláry, které si zaslouží minimálně lehké pousmání. Protože nejlepším kritikem je člověk sám sobě a Klára se svým vlastním přičiněním občas dostane do pěkně trapných situací, dokáže si je sama pro sebe vtipně okomentovat. A stejně tak si dokáže odůvodnit svá pochybení nebo malé hříchy. Nejen proto si ji zamilujete. Dá se totiž s nadsázkou říct, že zosobňuje všechny ženy.☺ Takže je dost dobře možné, že se v ní sami poznáte.

Není to přeslazená romance, nad kterou budete se vší ironií zvracet. Je to kouzelně lidský příběh, který ve Vás vzbudí příjemné emoce - ať už ty dobré nebo smutné. A možná Vás přiměje k přemýšlení. Nad vlastním životem, přístupem ke vztahům a možná se stejně jako já zamilujete do Kopřivy.

Ať tak či onak, rozhodně doporučuji k přečtení, pokud potřebujete vypnout, odreagovat se a příjemně se pobavit. A jako bonus si můžete uvařit všechny recepty, které Vám Klára na začátku každé kapitoly nabízí. Třeba takové makadamiové koláčky... Mňam ☺


Knihu si můžete koupit ZDE.

Za recenzní výtisk moc děkuji nakladatelství Fragment.





0 komentářů:

Okomentovat

Díky všem za komentáře, postřehy a dojmy! :)

 

Spolupracuji s:

Spolupracuji s:
Internetové knihkupectví a nakladatelství

Severské detektivky

Knihy IDNES

Audioknihy

Instagram

Co nejčastěji lovíte:

FotoTerárníci

Twitter

Get In Touch

sarancatko19@gmail.com