Léto a Kniha Zlín

Kromě spolupráce s nakladatelstvím Fragment se mi poštěstilo vyhrát v konkurzu nakladatelství Kniha Zlín. Takže se v průběhu léta můžete těšit na další dvě recenze. Jedna bude na knihu Johna Fowlese - MÁG a druhá na knihu Hanka Steinberga - MIMO DOSAH. :)



Román Mág (The Magus, 1965) je nejrozsáhlejší prozaické dílo Johna Fowlese. V roce 1977 se román dočkal přepracovaného vydání s autorskou předmluvou. Mág se patrně nejvýrazněji ze všech Fowlesových literárních textů vzpírá jednoznačnému žánrovému zařazení a interpretaci – v předmluvě k přepracovanému vydání autor sice prozradil původně zamýšlený titul knihy, The Godgame, Božská hra, čímž částečně naznačil určité interpretační možnosti, přiznal se k některým literárním i neliterárním inspiracím, zároveň ale přirovnal román k psychologickému testu bez jediného „správného“ řešení. Příběh mladého středostavovského absolventa literárních studií na Oxfordské univerzitě Nicholase Urfa začíná a končí v Londýně, jeho převážná část se však odehrává na relativně izolovaném řeckém ostrově Fraxos (řecky „Oplocený ostrov“), kam Nicholas přijíždí vyučovat angličtinu na chlapecké internátní škole. Osamělý a stereotypní život Nicholase přivede k setkání s řeckým boháčem Mauricem Conchisem, obývajícím vilu na jednom z mysů ostrova. Conchis postupně Nicholase zapojuje do mnoha peripetií jakéhosi experimentálního dramatu, zároveň uhrančivého i nelítostného, v němž se stírají hranice mezi realitou a fantazií a řád vymezený běžnými pravidly lidského chování přestává platit.


Po návratu z uzbeckého Andižanu, ve kterém byl svědkem vládou nařízeného masakru civilního obyvatelstva, musí americký novinář Charlie Davis řešit spoustu palčivých otázek, týkajících se budoucnosti. Má žít v klidu a bezpečí s rodinou na losangeleském předměstí a hodit tak za hlavu všechny dřívější snahy o nápravu nespravedlivého světa, nebo se vrátit do nebezpečného světa investigativní žurnalistiky a ohrozit tím ženu a děti? Může ještě důvěřovat vlastní ženě a užírat se tak pocity úzkosti, nebo ohrozit jejich manželství a snažit se vypátrat, proč je stále v kontaktu se svým bývalým milencem z Uzbekistánu? Možná by se Charlie ani nikdy nepřinutil něco podniknout, nebýt toho, že se jednoho dne jeho žena Julie nevrátí s dětma z výletu do Disneylandu…

Hank Steinberg ve svém prvním románu splétá klubko mezinárodních intrik, teroristických únosů, milostných trojúhelníků a filmových přestřelek na pozadí jednoho z největších masakrů posledních let, který se odehrál na náměstí uzbeckého města Andižan 13. května 2005.



4 komentářů:

  1. To jsem zvědavá jak to stihneš, ten Mág má dost stránek, viď? :) Ale těším se na recenzi! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Upřímně, to jsme dvě ;) ale snad to půjde :)

      Vymazat
  2. Gratuluji. :) I já jsem v konkurzu vyhrála a vybrala jsem si knihu Index hrůzy, tak jsem na něj zvědavá. A moc se těším na tvé recenze. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tobě též velká gratulace! :) Nad tím jsem taky přemýšlela, ale nakonec vyhrály tyhle dvě. Na tvou recenzi jsem zvědavá, aspoň uvidím, jestli mám litovat, že jsem si nevybrala Index hrůzy sama. :)

      Vymazat

Díky všem za komentáře, postřehy a dojmy! :)

 

Spolupracuji s:

Spolupracuji s:
Internetové knihkupectví a nakladatelství

Severské detektivky

Knihy IDNES

Audioknihy

Instagram

Co nejčastěji lovíte:

FotoTerárníci

Twitter

Get In Touch

sarancatko19@gmail.com